ster van de maand: Hugh Laurie

in plaats van babe en hunk van de maand wil ik voortaan elke maand een ster in het zonnetje zetten. de eerste ster is Hugh Laurie die het meest bekend is als Gregory House in de gelijknamige serie maar wist je dat hij eigenlijk een Engelsman is en een komediant die ook kan zingen.

 James Hugh Calum Laurie, OBE (Oxford, Engeland, 11 juni 1959), is een Engels acteur, komiek, musicus en schrijver. Hij is in Engeland bekend geworden door zijn werk voor televisie, en dan in het bijzonder door de samenwerking met Stephen Fry.
Laurie is geboren en getogen in Oxford en studeerde aan Eton en Selwyn College in Cambridge. Zijn vader Ran Laurie won op de Olympische Spelen van 1948 (Londen) een gouden medaille voor roeien (mannen, twee zonder stuurman, met John Wilson) en Hugh was een fervent roeier in zijn studententijd, totdat hij moest ophouden omdat hij klierkoorts (de ziekte van Pfeiffer) kreeg. Hij besloot zich daarna te richten op acteren.

Tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit werd hij lid van de Footlights Club in Cambridge, een vereniging die voor veel bekende Britse komieken het startpunt van hun carrière is geweest. In het laatste jaar was hij de voorzitter van de club, Emma Thompson was de vicepresident. In dat jaar (1980) ontmoette hij Stephen Fry tijdens het Edinburgh Festival.

Vervolgens deden zij als duo veel televisiewerk, zoals de komedieserie Jeeves and Wooster en A Bit of Fry and Laurie. Hugh Laurie heeft nu ook een solocarrière opgebouwd als acteur in zowel komische rollen (zoals in Blackadder met Rowan Atkinson, de rol van (adoptie)vader in Stuart Little, een stem in Stuart Little: the animated series en in 101 Dalmatiërs) als meer serieuze rollen, zoals in de film Sense and Sensibility. In het midden van de jaren negentig bracht hij een boek uit, The Gun Seller.

Hugh Laurie is sinds 1989 getrouwd met Jo Green. Van 2004 tot 2012 speelde hij de hoofdrol in House, een Amerikaanse ziekenhuisserie. Hierin vertolkt hij de rol van Dr. Gregory House. Deze serie is op dit moment elke week te zien op 2BE, SBS 6 en Fox. Op 9 februari 2012 werd bekend dat dat voorjaar de laatste aflevering op de Amerikaanse televisie te zien zou zijn. De laatste aflevering werd in Amerika op 21 mei 2012 uitgezonden en in Vlaanderen op 3 juni 2012.

Op 23 mei 2007 werd hij benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk door koningin Elizabeth II wegens zijn verdiensten voor het drama.

Op 5 mei 2011 kwam in Nederland zijn debuutalbum Let Them Talk op cd en lp uit. Het album telt vijftien nummers. Op 7 juli 2012 trad hij op tijdens het North Sea Jazz Festival.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s